Vartteiden talviaikainen esikasvattaminen sisätiloissa:

Varttaminen voidaan aloittaa havupuilla jo kevättalvella jos käytettävissä on tähän soveltuvat tilat. Kevättalvella tehtävässä varttamisessa voidaan nähdä joitakin hyötyjä.

-Jaloversojen säilytysaika lyhenee

-Aika varttamisesta silmujen puhkeamiseen pitenee jolloin haava saa aikaa parantua ennen kovan haihdutuksen käynnistymistä.

-Ulkomailta postissa tuleva materiaali on ollut usein huoneenlämmössä pitkään, dormanssi on saattanut alkaa purkautua ja oletettavasti uudelleensäilöminen lumeen ei ainakaan edistä materiaalin elinvoimaa heti tapahtuvaan varttamiseen verrattuna.

-Ammattimaisessa puutarha-elinkeinossa voidaan ainakin osa työstä tehdä rauhallisena aikana eikä se ajoitu päällekkäin muun sesongin kanssa.

-sisäoloissa ympäristömuuttujat ovat melko täydellisesti hallittavissa

-Ei tarvitse pitkästyä kuoliaaksi kevättä odotellessa kun sormet syyhyää päästä varttamaan .

Varttamistilan lämpötilan on oltava riittävän alhainen. Tarkoitus on purkaa vartteiden lepotila, mutta viivästyttää silmujen puhkeamista mahdollisimman lähelle sitä ajankohtaa jolloin siirto luonnonvaloon tapahtuu. Mielestäni tavoitelämpötila on noin 10 °C (ehdottoman ylärajan ollessa 14 °C). Valojaksotus kaksi osaa valoa ja yksi pimeää. Ohuen muovin levittäminen taimien yli on suosittua harrastajien keskuudessa ja edistänee kasvuunlähtöä tarjoamalla kostean pienilmaston. Varttamishaavan paraneminen ja pintojen kiinnittyminen tapahtuu (ainakin teoriassa) hitaasti ja rauhallisesti ja ilman että liitoskohtaan kohdistuu voimakkaita haasteita silmujen puhkeamisen ja vuosikasvaimen kehityksen takia, kuten normaalin kevätvarttamisen aikaan.

Lepotilan purkautuminen näkyy neulasvärin tummenemisena ja vedenkulutuksen lisääntymisenä. Valoina olen havainnut riittäviksi pari kaksiputkista loisteputkivalaisinta kattoon. Itselläni on ollut kummassakin toinen putki kasvivalo ja toinen tavallinen. Tämä valaistus ei kuitenkaan riitä vartetun osan valotarpeeseen enää puhkeamisen jälkeen. Kokemus osoittaa että kehittyvä vuosikasvu jää tässä valossa surkean ohueksi ja hennoksi. Siksi tähdätäänkin siihen että silmujen ollessa puhkeamassa, voidaan vartteet siirtää lämmitettävään kasvihuoneeseen tai ulos.

Oma käsitykseni parhaasta ajoituksesta olisi varttaa havupuut sisälle Maaliskuun alussa. 10 °C lämpötilassa vartetun osan silmut alkavat puhkeamaan vapun aikoihin, jolloin kasvihuoneeseen siirto on jo mahdollista. Käytännössä tulee varttaminen aloitettua jo helmikuussa koska vartteenottoaika on silloin ulkomailla aktiivisinta ja materiaalia tulee postissa. Aikaisimmat kerkiävät jo hieman puhjeta ennen ulos pääsyään.

Sisällä homeet ovat ongelma koska ylikastelua tulee herkästi ja ilma ei liiku. Suihkutus jollain esim. mansikalle tarkoitetulla homeentorjunta-aineella kannattaa tehdä muutaman viikon välein.